1. Home
  2. /
  3. WOZ
  4. /
  5. WOZ-waarde-2

WOZ-waarde-2

WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken. Deze wet bepaalt dat alle onroerende zaken in Nederland jaarlijks worden gewaardeerd door de gemeenten. Voorbeelden van onroerende zaken zijn woningen en bedrijfspanden. De waardering resulteert in een WOZ-waarde, die als basis dient voor verschillende belastingen, zoals onroerende zaakbelasting en watersysteemheffing gebouwd.

Voor welke gemeente bepaalt de BSGR de WOZ-waarde?

De gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Waddinxveen, Wassenaar en Zoeterwoude hebben deze taak uitbesteed aan de BSGR.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

De WOZ-waarde wordt bepaald door middel van modelmatige waardebepaling. Voor meer informatie over de modelmatige waardebepaling van woningen klik hier: Modelmatige waardepaling.

Hoe maak ik bezwaar?

Wanneer u het niet eens met u WOZ-waarde zijn er meerdere mogelijkheden om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Voor de mogelijkheden, klik hier: Bezwaar tegen de WOZ-waarde. 

Deskundige inschakelen of niet?

Bezwaar maken is makkelijker dan u denkt. U kent uw woning het beste en kunt goed aangeven waarom u de WOZ-waarde van uw woning te hoog of te laag vindt. Wij nemen uw bezwaar serieus. De bezwaren die wij van veel no-cure-no-pay bureaus ontvangen zijn algemeen van aard en gaan niet altijd op specifieke zaken in.

Wanneer een no-cure-no-pay bureau aanbiedt om gratis bezwaar voor u te maken, kost dit u in eerste instantie niets, dat klopt. Maar wanneer de waarde inderdaad te hoog blijkt te zijn vastgesteld, ontvangen de bureaus een kostenvergoeding voor het indienen van het bezwaar, de hoorzitting en eventuele rechtszaken. Deze kosten kunnen oplopen tot wel € 2.500,–.

De kostenvergoeding die no-cure-no-pay bureaus krijgen wanneer blijkt dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld moeten worden betaald met belastinggeld. U als burger betaalt via de belastingen dus ook mee aan de kostenvergoeding. Dat betekent dat de dienstverlening van no-cure-no-pay bureaus dus zeker niet gratis is. Daarnaast is het digitaal bezwaar maken via MijnBSGR of een terugbelafspraak aanvragen net zo snel en eenvoudig.

Waarom is mijn WOZ-waarde gewijzigd ten opzichte van vorig jaar?

Ieder jaar moet de WOZ-waarde opnieuw vastgesteld worden. De beschikbare verkoopcijfers rond de waardepeildatum bepalen de waarde. Wanneer de WOZ-waarde van uw woning is gestegen, kan dit komen doordat de woningen in uw buurt zijn verkocht voor een hogere prijs.

Waar kan ik de WOZ-waarde opvragen?

De WOZ-waarde van woningen is voor iedereen openbaar. Dit betekent dat u van iedere woning in Nederland de WOZ-waarde kunt opvragen. Dit doet u via het WOZ-waardeloket. Via www.wozwaardeloket.nl kunt u gratis de WOZ-waarde van andere woningen inzien. Voor meer informatie over het WOZ-waardeloket klik hier: WOZ Opvragen.

Wat is de waardepeildatum?

De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) stelt de WOZ-waarde vast naar het prijspeil op 1 januari van het voorgaande jaar. Dit is de waardepeildatum. De WOZ-waarde voor belastingjaar 2019 heeft dus 1 januari 2018 als waardepeildatum. Voor meer informatie over de waardpeildatum klik hier: Waardepeildatum.

Wie ontvangt de WOZ-waarde?

Iedereen die belang heeft bij de WOZ-waarde ontvangt een beschikking. Voor meer informatie hierover klik hier: Wie ontvangt de WOZ-waarde.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?

Alleen als u een WOZ-beschikking van de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) heeft ontvangen, kunt u een taxatieverslag van uw onroerende zaak van ons krijgen. U kunt het taxatieverslag downloaden in MijnBSGR. Ga naar ‘Mijn documenten’ en klik in de regel bij het taxatieverslag op ‘downloaden’. Voor meer informatie over het taxatieverslag klik hier: Taxatieverslag.

Ik heb nog geen WOZ-beschikking ontvangen. Wat nu?

Een van de meest voorkomende redenen dat u nog geen WOZ-beschikking heeft ontvangen, is dat er nog geen WOZ-waarde is bepaald. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er een bouwvergunning is aangevraagd. Onze taxateurs moeten dan nog nagaan of de eventuele verbouwing gevolgen heeft voor de hoogte van de WOZ-waarde. Heeft u de WOZ-waarde nodig voor bijvoorbeeld uw aangifte inkomstenbelasting? Lees dan het advies van de Belastingdienst.

Staat uw vraag over de WOZ er niet bij? Voor een meer uitgebreide informatiepagina, klik hier: WOZ.