Rioolheffing is een belasting voor huishoudens en bedrijven die water direct of indirect op de gemeentelijke riolering afvoeren.
Voor wie?
De rioolheffing gebruikers wordt opgelegd aan de gebruiker van een woning of bedrijfspand volgens de Basisregistratie personen (BRP) en de Kamer van Koophandel (KvK).
Hoogte van de aanslag
De aanslag voor een woning wordt berekend op basis van de grootte van het huishouden; er zijn verschillende belastingtarieven voor één-, twee- en drie- of meerpersoonshuishoudens. Als het aantal bewoners in de loop van het jaar afneemt naar 1 of 2 personen, of als u verhuist naar een andere gemeente, wordt de aanslag verminderd vanaf de eerstvolgende maand na de datum van de wijziging. Als het aantal bewoners in de loop van het jaar toeneemt naar 2 of 3 of meer personen, wordt de aanslag vanaf de eerstvolgende maand na de datum van de wijziging verhoogd.
Tot en met belastingjaar 2024 werd de hoogte van de aanslag
voor een niet-woning bepaald door het waterverbruik. Als een bedrijf in de loop van het jaar verhuist naar een andere gemeente, of de bedrijfsactiviteiten staakt, wordt de rioolheffing gebruikers verminderd vanaf de eerstvolgende maand na de datum van de wijziging.
Per belastingjaar 2025 is de hoogte van de aanslag voor een niet-woning is afhankelijk van de WOZ-waarde. Als het gebruik van de niet-woning in loop van het jaar stopt bestaat aanspraak op ontheffing voor zoveel twaalfde gedeelte voor volle kalendermaanden die nog overblijven in het belastingjaar. Indien in de loop van het jaar het eigendom stopt bestaat er geen aanspraak op ontheffing.
Bijzonderheden
Personen die een kamer huren en de sanitaire voorzieningen (douche, keuken, toilet) delen met andere kamerhuurders in de woning, hoeven onder bepaalde voorwaarden geen rioolheffing gebruikers te betalen.