1. Home
  2. /
  3. Vlokcodes

Vlokcodes

Naast de primaire kenmerken die staan vermeld op het taxatieverslag zoals bouwjaar en oppervlakte, houdt de BSGR in zijn administratie ook de zogeheten secundaire kenmerken bij. Deze secundaire kenmerken worden vertaald in ‘vlokcodes’.

De BSGR heeft als secundaire kenmerken Voorzieningen, Ligging, Onderhoudstoestand en Kwaliteit/luxe (‘vlok’) en Uitstraling die worden aangegeven in een 5-punts-schaal waarbij 3 gemiddeld is. Alleen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft het secundaire kenmerk Ligging een 7-punts-schaal waarbij 6 en 7 gebruikt worden voor woningen die zijn gelegen in het plassengebied. Voor de overige woningen die niet zijn gelegen in het plassengebied van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is ook hier 3 het gemiddelde. Door deze secundaire kenmerken kan er bij de waardering rekening worden gehouden met de verschillen als staat, onderhoud en ligging tussen woningen onderling.

Ligging

Het kenmerk Ligging geeft aan hoe goed gelegen een woning is. Hierdoor wordt er rekening gehouden met bijvoorbeeld een ligging van een woning aan het water ten opzichte van een woning gelegen nabij een industrieterrein. Een ligging 1 is een dermate slechte ligging waarbij er bijvoorbeeld vrijwel permanente overlast aanwezig is of er is sprake van een opeenstapeling van factoren van overlast.

Onderhoudstoestand

Het kenmerk Onderhoudstoestand geeft de algehele toestand van de woning aan de buitenzijde weer. Hieronder vallen o.a. scheuren in de buitenmuren, onderhoud van het balkon e.d. onder. Bij een onderhoudstoestand 1 is het onderhoud dermate slecht dat er op korte termijn ingrijpende maatregelen moeten worden genomen om de woning leefbaar en veilig te houden.

Uitstraling

Het kenmerk Uitstraling gaat het over de luxe, uitstraling en deugdelijkheid van de gebruikte materialen aan de buitenzijde van de woning. De Uitstraling van een woning kan ook worden gebruikt als een tussenstap wanneer een gedeelte van de woning aan de buitenzijde gedateerd of vernieuwd is en niet alles. Bijvoorbeeld een nieuw balkon of een scheur in de muur.

Kwaliteit/Luxe

Het kenmerk Kwaliteit/Luxe geeft de algehele toestand van de woning aan de binnenzijde weer, waaronder de badkamer, keuken, het toilet en andere voorzieningen van de woning. Bij kwaliteit/luxe 1 is sprake van zeer eenvoudige en reeds versleten materialen waardoor er sprake is van een onveilige situatie.

Voorzieningen

Het kenmerk Voorzieningen gaat het over de luxe, uitstraling en deugdelijkheid van de gebruikte materialen aan de binnenzijde van de woning. De Voorzieningen kan ook worden gebruikt als een tussenstap wanneer een gedeelte van de woning aan de binnenzijde nieuw/gedateerd is en niet alles. Bijvoorbeeld een verouderde keuken of alleen een nieuwe badkamer.

Naar boven ▲